osmanlı türk mutfağından,dünya mutfaklarından,yöresel ve günümüzün mutfağına kadar birçok lezzet tadıp patentli yemeklerin ve lezzetlerin dışında tamamen özgür bir ruhla ve yaratıcıkla değişik,pratik,her kesime hitap edilebilicek,dikkat çekici ve iştah açıcı sunumlarımla yemekler yapmaktayım.tariflerimi siz mutfak severlerle paylaşmaya karar verdim.şimdiden afiyet olsun...
22 Aralık 2011 Perşembe
EKLER
Malzemeler:
200 gr margarin
1 su bardağı +1/4 su bardağı su
1 su bardağı+3 yemek kaşığı un
4 adet oda ısısında yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker,1 çay kaşığı tuz
İç kreması:
500 ml süt
5 çorba kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 poşet kremşanti(kremşantiyi hazırlamak için yarım su bardağı süt)
Krema yerine hazır dolgu kremalardan da kullanabilirsiniz.
kremşanti hariç bütün malzemeyi bir tencerede karıştırarak pişiriyoruz.
kremamız olunca soğutuyoruz.Başka bir kapta kremşanti ve sütü koyup mikserle
koyu kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz.ve kremamıza ilave edip
mikserle çırpıyoruz.
üzeri için: 1 paket çikolatalı sos ve üzerini süslemek için file yeşil fıstık,fildişi çikolata
Yapılışı:
•Bir tencerenin içine 1+1/4 su bardağı suyu koyalım.içine tuz ve şekeri ilave edelim kaynayınca margarini de ilave edip eritiyoruz daha sonra unumuzu ilave edip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz.ateşimizi kısıp karıştırarak 10 dakika pişiriyoruz.
•hamuru soğumaya bırakıyoruz hamurumuz ılıyınca 4 yumurtadan 1.sini kırıp tahta kaşıkla veya tel çırpacakla karıştırıyoruz bu kısım biraz zahmetli ama önemli.diğer yumurtaları da teker teker aynı işlemi yaparak hamurumuz kıvam alıncaya kadar karıştırarak yumurtaları iyice yediriyoruz.
•kıvam alınca kremşanti sıkma torbasına hamurumuzu koyup yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine uzun çubuklar şeklinde aralıklı olarak sıkıyoruz.ister yuvarlak isterseniz ekler şeklinde uzun sıkabilirsiniz.
•180 C ısıttığımız fırınımıza profiterol hamurumuzu koyabiliriz.fırında 30 dakika pişmesi gerekli.Burada çok önemli bir nokta var asla fırının kapağını pişinceye kadar açmıyoruz eğer açarsanız hamurlar çöker ve söner.piştiği zaman zaten kokusunu duyacaksınız.
•hamurlarımız pişince ortadan ikiye kesiyoruz ama bir ucunu kesmiyoruz yani tamamen kesip iki parçaya ayırmıyoruz.içine kremadan koyup kapatıyoruz.üzerine hazırladığımız çikolatalı sosumuzu döküyoruz.file fıstıklarla erittiğimiz beyaz çikolata ile süslüyoruz.Afiyet olsun.
BROWNE ISLAK KURABİYE
MALZEMELER:
- yarım paket margarin
-yarım paket kakao
-1 yumurta
-1 kabartma tozu
-1 vanilya
-1 çay b.sıvı yağ
-1 çay b şeker
-aldığı kadar un
ŞURUP:
-2 ç.b şeker
-2 ç.b su
kaynatılıp soğumaya bırakılacak.
HAZIRLANIŞI:
bütün malzeme karıstırılır ben içine kırık fındık ekledim çok güzel oldu fırında üzeri hafif çatlayınca çıkarın yaklasık 25-30 dk.kurabiyeler sıcak olmalı şerbeti soğuk kurabiyeleri şerbete 2 kez bandırıp çıkarın borcama dizin ve ertesi güne çekmiş olan kurabiyeler servise hazır.Afiyet olsun
PEYNİRLİ KARNIYARIK BÖREĞİ
Malzemeler- 1 kg. yufka
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- Beyaz peynir
- Karabiber, pulbiber
- 1 adet domates
- 2-3 adet sivri biber
Yapılışı1. Böreğin harcı için yoğurt, süt, yumurta ve yağı bir kapta çırpın. Yufkayı serin ve yoğurtlu harçtan yeterli miktarda koyup yufkaya iyice yayın. Daha sonra yufkayı 8′e bölün.
2. Oluşan üçgenlerin geniş kısmına bir miktar ezilmiş ve biraz karabiber ve pulbiberle tatlandırılmış beyaz peynir koyun ve sigara böreği gibi sarın. Ne çok sıkı, ne de çok gevşek.
3. Yağlanmış tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine artan harcı fırça yardımıyla sürün ve böreğin üstünü bıçakla yarın. Süslemek için de yarığın içine dilimlenmiş domates ve bir parça biber koyun. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.afiyet olsun...
İRMİK HELVASI
Malzemeler:
- 1.5 su bardağı irmik
- 100 gram tereyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 avuç dolmalık fıstık
- 1 paket vanilya
- 100 gram tereyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 avuç dolmalık fıstık
- 1 paket vanilya
İrmiği, yağı ve fıstıkları tencereye koyun. En kısık ateşte, yaklaşık 45-50 dakika boyunca kavurun. Hem fıstıkların, hem de irmiklerin rengi dönünceye kadar kavurmanız gerekiyor. Zaten irmik helvası yapmanın tek zor tarafı da burası.
Başka bir kaba, 1 su bardağı şekeri ve vanilyayı, soğuk süt ve soğuk su karışımına ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. İrmiğin kavrulması bitince, bu karışımı irmiğin üzerine dökün. Yine kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Göbek atmaya başlayınca, kapağını kapatın ve suyunu iyice çekmesi için biraz ocak üzerinde bırakın.
Suyunu çekince altını kapatın ve 2 çorba kaşığı toz şekeri üzerine serpin, karıştırın. Bir süre dinlendirdikten sonra, üzerini tarçınla süsleyip ikram edebilirsiniz.
NOT: Dedemin ve kayınvalidemin ölüm yıldönümü nedeniyle yapmıstım fotoğraflar ordan attım artık idare edin :)
NOT: Dedemin ve kayınvalidemin ölüm yıldönümü nedeniyle yapmıstım fotoğraflar ordan attım artık idare edin :)
FIRIN SÜTLAÇ
- 1 litre süt,
- 1,5 su bardağı şeker,
- 1 türk kahvesi fincanı pirinç,
- 1 tatlı kaşığı nişasta,
- 1 tatlı kaşığı pirinç unu,
- 1 paket vanilin,
HAZIRLANIŞI:Pirinçleri yıkadıktan sonra 2-3 su bardağı su ile haşlayın. Diğer taraftan 1 litre sütü ocağa koyun. Haşlanan ve suyunu çeken pirinçleri sıcak süte katıp karıştıra karıştıra kaynatın. Pirinç ve süt beraber yaklaşık 10 dakika kaynayıp özleştikden sonra şekerini katın. Bu aşamada sütlacın tadına bakarak şeker miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlamanızı tavsiye ediyorum.
* Yarım bardak soğuk sütle incelttiğiniz nişasta ve pirinç ununu yavaş yavaş Sütlaca ekleyin. Sütlacınız kıvamını bulana kadar karıştırın. Ocağı kapatmadan önce vanilyasını da katıp ocaktan alın. İlk etapda size çok sıvı gibi gelebilir sakın yanılmayın. Sütlaç durdukça koyulaşan bir tatlıdır. Birde fırınlanlanacağını unutmayınPişen ve koyulaşan Sütlacı fırına dayanıklı kaselere koyun. Kaseleri yarısına kadar su dolu bir tepsiye koyup 220 derecelik fırında üzerleri kızarana dek yaklaşık 15 dakika pişirin. Sütlaçların sadece üzerini kızartacağınız için tepsiyi fırının en üst kısmına sürün. Üzeri kızaran sütlaçları tepsiden alıp oda ısısına gelmesini bekleyin ve daha sonra soğuması için buzdolabına kaldırın.
NOT: FIRIN SÜTLACA GENELDE YUMURTA SARISI EKLENİR. BU SAYEDE DAHA GÜZEL KIZARDIĞI ZANNEDİLİR AMA BENİM TARİFİMDE YUMURTA SARISI YOK. BEN AÇIKCASI YUMURTALI BİR SÜTLAÇ ASLA YEMEM :) BİLİNENİN AKSİNE YUMURTASIZ SÜTLAÇ DA GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ ÇOK GÜZEL KIZARIYOR. BENİM GİBİ YUMURTA KOKUSUNA HASSAS İNSANLAR VARSA BU TARİFİ, KIZARIR MI KORKUSU YAŞAMADAN RAHATLIKLA DENEYEBİLİRLER...
23 Nisan 2011 Cumartesi
MALZEMELER:Milföy hamuru,tahin,ceviz,toz şeker,üzeri için pekmez,susam
HAZIRLANIŞI:Milföylerin üzerine tahin sürülür üzerine şeker serpilir ve ceviz konulup istediğiniz şekilde saılır.Üzerine pekmez sürüp susam serpiştirilir ve fırınlanır.Kış aylarında yiyebileceğiniz pratik ve kolay bir tatlı.AFİYET OLSUN
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)